ODMROŻENIA
Odmrożenie (łac. congelatio) – uszkodzenie skóry, powstające w wyniku działania na nią niskiej temperatury. Ciężkość i rozległość uszkodzenia skóry zależą od temperatury otoczenia oraz czasu, w jakim skóra była poddana działaniu niskiej temperatury. Wiatr i duża wilgotność powietrza nasilają skutki działania mrozu. Zmiany w naczyniach krwionośnych, spowodowane spożyciem dużej ilości alkoholu, powodują u poszkodowanych ciężkie odmrożenia, często przyczyniając się do nadmiernego wychłodzenia ciała i – w wyniku tego – śmierci. Miejsca szczególnie narażone na odmrożenie to: nos, uszy, policzki oraz palce rąk i stóp.
Odmrożenia:
I stopień – zaczerwienienie, ból, uszkodzenie naskórka
II stopień – zaczerwienienie, ból, pęcherze
III stopień – deformacja skóry, bladość, siność, brak bólu
Postępowanie:
Zdejmujemy zimne / mokre ubranie
Wkładamy do chłodnej wody, stopniowo zwiększając jej temperaturę
Przy odmrożeniach I / II stopnia możemy założyć opatrunek osłaniający
Podajemy wysokokaloryczne napoje (ciepła osłodzona herbata) lub pokarmy (np. czekolada)
Ważne:
Nie podajemy alkoholu – ogrzewa tylko na moment
Nie nacieramy niczym, nie smarujemy śniegiem
Nie pozwalamy poszkodowanemu palić
HIPOTERMIA
Hipotermia - czyli przechłodzenie organizmu jest dolegliwością, w wyniku której temperatura ciała (u ludzi) spada poniżej bezwzględnego minimum normy fizjologicznej czyli 36 °C (temperatura poniżej 20 stopni = śmierć). Stan taki jest spowodowany zbyt szybkim ochładzaniem organizmu w stosunku do jego zdolności wytwarzania ciepła. Najczęściej jest to spowodowane działaniem zimnego powietrza a zwłaszcza zimnej wody i/lub zahamowaniem procesów przemiany materii. Przechłodzenia i odmrożenia zdarzają się również w temperaturze powyżej 0 °C
Objawy:
Blada, zimna, sucha skóra
Spowolnione tętno i oddech
Zaburzenia świadomości
Postępowanie:
Okładamy kocami, folią NRC
Ciepła kąpiel (woda o temperaturze pokojowej, stopniowo ogrzewana)
Jeżeli osoba przytomna: podajemy ciepłe, słodzone napoje (np. herbata)
Co 45s – 1min sprawdzamy tętno
|